Календарь новостей
«  Январь 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Форум

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Наш опрос
Какими банковскими услугами вы пользуетесь?
Всего ответов: 461
Партнеры
Форма входа
Логин:
Пароль:
05.01.2017 | Деньги
Как получить кредит онлайн не выходя из дома?
01.12.2016 | Финансы
Как выбрать профессиональную школу трейдинга?
28.11.2016 | Финансы
Можно ли обучиться трейдингу самостоятельно?
23.11.2016 | Финансы
Кредиты онлайн - посещать банковские учреждения теперь нет н...
Разделы новостей
Недвижимость [282]
Экономика [163]
Финансы [399]
Предприятия [352]
Строительство [119]
Государство [61]
Деньги [450]
Общество [210]
Среда, 24.04.2024, 17:36
НОВОСТИ » Экономика » 2009 » Январь » 16

Інтерв'ю голови ДПА у Житомирській області Юрченка В.М. Житомирській газеті "Меркурій"

Новости Экономика
Про поточні реалії та перспективне бачення податкового майбуття

 Діяльність державної податкової служби, спрямовану на залучення до оподаткування всіх можливих резервів, складно переоцінити. Попри те, що нинішня світова економічна криза гальмує майже усі напрямки української економіки, прогнозні призначення з надходження коштів до бюджету мають стійку тенденцію до зростання, і саме від роботи податківців, від того наскільки вчасно і повною мірою буде наповнюватися державна скарбниця, залежить виконання державою усіх соціальних програм щодо забезпеченості наших громадян.

Про поточні реалії та перспективне бачення податкового майбуття розповідає голова ДПА у Житомирській області Володимир ЮРЧЕНКО.



- Володимире Миколайовичу, нещодавно на черговому розширеному засіданні колегії ДПА в області податківці Житомирщини записали до плану роботи за 11 місяців навпроти графи про Зведений бюджет 1,9 млрд. грн. Розкажіть, будь ласка, яка ситуація нині складається щодо акумулювання до державної скарбниці коштів?

- Сьогодні одним з найбільш актуальних питань для ДПА у Житомирській області є забезпечення виконання планових показників. По результатах роботи у січні-листопаді 2008 року податковою службою області забезпечено надходжень до Державного бюджету в сумі 942 млн. грн., місцеві бюджети поповнилися на 1 млрд. грн., що стало вагомим підґрунтям для забезпечення виконання соціальних програм, що покращують добробут громадян області. Це стосується виплат пенсій, лікарняних, декретних виплат, отримання банківських кредитів, виплат заробітних плат працівникам бюджетної сфери (учителям, лікарям, міліціонерам - усіх, перед ким наша держава має зобов’язання).
У структурі податкових надходжень Державного бюджету найбільшу частку становили надходження з:
• податку на прибуток – майже 300 млн.грн.;
• податку на додану вартість – 444 млн. грн..;
• акцизний збір – 94 млн. грн..

- Які галузі забезпечили найбільший внесок у загально галузевий результат?

-Найбільше коштів до зведеного бюджету вже не перший рік надходить від підприємств лісової галузі, промисловості, машинобудування і, звичайно, від харчової галузі.

-А які податкові інспекції забезпечують вагомий внесок у загальну суму надходжень до бюджетів?

- Це, звичайно, ДПІ у м. Житомирі, яка забезпечує понад 50% загально обласних надходжень, ОДПІ міст Бердичева, Новограда-Волинського та Коростеня.

- З якими проблемами приходиться стикатися податківцям в умовах сьогодення?

Ми надзвичайно стурбовані тим, що не вдається виконати завдання Мінфіну України з належного надходження до бюджету сум ПДВ: із доведених Мінфіном показників до загального фонду держбюджету податковою службою області не забезпечено 18,8% надходжень ПДВ.

- Чим викликано недонадходження сум цього податку, адже за останні півроку податківці отримали можливість здійснювати більш ефективний контроль за справлянням ПДВ?

- Нам і раніше були відомі причини недостатнього рівня надходження до бюджету ПДВ,а зараз вони стали ще більш очевидними. Це пов'язано з тим, що значна частина ПДВ зникає за рахунок використання бізнесом різноманітних шахрайських схем маніпулювання з цим податком. Причому такі схеми є навіть не оптимізацією, а банальною крадіжкою. Нині ми знаємо все, що стосується подібних махінацій, так само які назви підприємств, що в них задіяні. Отримати більш точну інформацію відносно суб'єктів господарювання, які не реалізовують товар чи надають послуги в класичному розумінні, а займаються лише тим, що допомагають своїм клієнтам зменшувати суми податкових зобов'язань, дало змогу запровадження з 1 квітня 2008 р. додатка 5 до загальної декларації з ПДВ. Обов'язок розшифровки податкових зобов'язань і податкового кредиту в розрізі контрагентів сприяє тому, що «ями» в ланцюгах ПДВ виявляються значно швидше. Податківці й до цього нововведення знаходили недобросовісних посередників, але супровід наши¬ми працівниками схем мінімізації ПДВ навряд чи можна було вважати оперативним - іноді на їх відпрацювання потрібні були роки. Траплялось і так, що коли податківці, перевіривши весь ланцюг контрагентів, зрештою натрапляли на «ями», фіктивні ланки вже було ліквідовано.

- Інакше кажучи, ДПА України отримано інструмент, за рахунок застосування якого відразу можна, як на долоні, побачити весь ланцюг посередників?

- Так, адже схеми, пов'язані з незаконним відшкодуванням ПДВ або скороченням сум сплати цього податку до бюджету, досить прості. Єдине, що їх відрізняє, - відстань між «ямою» і кінцевим споживачем її послуг.
Як правило, на виконання головних ролей у таких схемах обираються так звані мертві компанії, що фактично не функціонують. Вони раптово «оживають» і за місяць-півтора виписують безліч податкових накладних, після чого зовсім зникають. Натомість підприємства. які отримали накладні, надають послуги зі зменшення податкових зобов'язань або, навпаки, незаконного збільшення суми ПДВ, що заявляється до відшкодування, іншим контрагентам, і так - аж до кінцевого споживача таких послуг.

- Відшкодування податку на додану вартість – це питання , яке знаходиться на особливому контролі не тільки податківців області, а й особисто голови Житомирської обласної адміністрації. Як складається ситуація з відшкодування ПДВ платникам області? Чи всі заявлені до відшкодування кошти мають реальне обгрунтування?

-За січень - листопад цього року платниками області заявлено до відшкодування на розрахункові рахунки 275,1 млн. грн. податку на додану вартість.
Платникам області відшкодовано з Державного бюджету України 91,0 млн. грн. податку на додану вартість. На розрахункові рахунки платників відшкодовано ПДВ у 1,9 рази більше, ніж у січні – листопаді минулого року.
За результами опрацювання податкової звітності з ПДВ та автоматизоване співставлення податкового зобов'язання та податкового кредиту у розрізі контрагентів, віднесених до "другої категорії", які вірогідно скористалися "податковими ямами" для завищення податкового кредиту на суму в межах від 100 тис.грн до 500 тис.грн., податківцями упереджено незаконно заявлених на повернення з бюджету сум ПДВ в розмірі 85, 6 млн. грн., що у 2,4 рази більше ніж в аналогічному періоді минулого року.
- Напевно, в цьому напрямку роботи не останню роль відіграють підрозділи податкової міліції?
- Звичайно, важно недооцінювати ролі податкової міліції в загальній роботі податкової служби. Так, за 11 місяців 2008 року підрозділами податкової міліції області встановлено 59 фактів необґрунтованої заяви до відшкодування ПДВ на суму 18 млн. грн. За наслідками перевірок заявлених до відшкодування сум ПДВ порушено 9 кримінальних справ (за актами документальних перевірок).

- Останнім часом, багато уваги приділяється питанню виявленню та припиненню діяльності підприємств, що не бажають вести свій легальний бізнес, а й заважають його веденню іншим. Мова йде про те, коли за однією адресою реєструється декілька платників податків.

- На жаль, відсутність законодавчих підстав для упередження реєстрації суб’єктів господарської діяльності за адресами масової реєстрації, а також єдиної форми звітів, довідника та критеріїв груп ризиків веде до появи великої кількості «проблемних» платників податків – підприємств з ознаками фіктивності, які створені за підробленими або вкраденими документами.
Сьогодні у свої практиці податківці стикаються з тим, що у результаті співставлення юридичних адрес із фактичним місцезнаходженням суб’єктів господарювання, виявлено, що часом в одному приміщенні (іноді, навіть не в бізнес-центрі, а в звичайній квартирі) розміщуються понад 20 платників податків. Для прикладу, тільки по місту Житомиру виявлено 28 адрес, де зареєстровано 881 платник податків. 27 виявлених адрес підпадають під визначення адрес виробничих об’єднань, заводів, науково-дослідних інститутів, інших організацій, які мають приміщення для надання їх в оренду, 4 адреси - бізнес –центри.
Подбати про власний імідж, маючи реальну юридичну адресу, повинен сам підприємець. На усіх, хто реєструється за фіктивною юридичною адресою або веде господарську діяльність із фіктивними контрагентами, чекають не тільки проблеми у здійсненні підприємницької діяльності, а й можливі загрози їх бізнес-іміджу.

Чи передбачаються найближчим часом якісь зміни щодо оподаткування в законодавчій площині? Як нам відомо, з боку ДПА України вже не один рік говориться про впровадження нового механізму формування звичайної ціни, не кажучи уже про необхідність прийняття Податкового кодексу, який має стати економічною конституцією держави….

- Щодо механізму формування звичайної ціни ДПА України було підготовлено і подано на розгляд Верховної України відповідний законопроект. Залишається вірити, що він насправді незабаром розглядатиметься у Верховній Раді України.
Водночас проект Податкового кодексу розроблятиметься виходячи з нової Стратегії реформування податкової системи України. Поки що складно передбачити, наскільки він відрізнятиметься від попереднього, проте головний акцент слід зробити не стільки на концептуальних чи стратегічних засадах оподаткування, скільки на тій частині Кодексу, яка стосується адміністрування. Важливо, щоб усі процедури й механізми адміністрування платежів було виписано таким чином, аби при їх застосуванні не виникало жодних запитань, тому що будь-яку прогресивну законодавчу норму можна нівелювати через відсутність або низьку якість таких механізмів.

-Сьогодні необхідно вибудовувати якісно нові відносини із платниками податків. Які кроки вже зроблено?

- Працюємо за принципом, що будь-який платник податків - чесний і сумлінний, налагоджуємо партнерські відносини, займаємося просвітництвом. У пріоритеті - забезпечення захисту прав сумлінних платників податків, запровадження механізмів стимулювання їхньої діяльності.
Завдяки такому партнерству питома вага добровільної сплати податків зросла до 93%.
На особливому контролі податківців області знаходяться суб’єкти підприємницької діяльності, що отримують значні валові доходи, при цьому сплачують до бюджету мізерні податки. Важливу увагу приділяємо роботі з організації контролю за повнотою сплати податків великими платниками. Розраховуємо на розуміння і підтримку активістів громадських організацій. Тісно співпрацюємо з Асоціацією платників податків Житомирської області При обласній ДПА та кожній районній структурі створено громадські ради, до складу яких входять керівники підприємств, громадських організацій, представники ЗМІ.

- Як приживається в області система подання звітності в електронному вигляді?

- Впровадження цієї системи перебуває під постійним контролем. Переваги такої форми роботи оцінили ті, хто впровадив її, з першого дня: відтак подати звітність до контролюючих органів можна не виходячи із офісу, що відповідає вимогам часу. Міжнародна практика свідчить, що таких нововведень бояться лише ті, хто звик працювати за сумнівними схемами.
Хочу нагадати, що з 1 січня 2009 року вводяться нові правила приймання податкової звітності в електронному вигляді тільки за умови використання надійного засобу електронного цифрового підпису з посиленим сертифікатом.

- Над якими пріоритетними напрямами працюватимуть податківці області найближчим часом?

- Стратегія роботи залишається незмінною: і надалі вести| відкритий діалог з платниками податків, знаходити компромісні рішення, вибудовувати прозорі й толерантні взаємовідносини. Потребує вдосконалення адміністрування податків. Мінімізація податкових зобов'язань, ліквідація тіньових схем - завдання актуальні як сьогодні, так і в майбутньому. Слід приділити посилену увагу і кадровим питанням. Кожен податківець повинен усвідомлювати: податкова для платників, а не навпаки.
Бизнес Журнал
Категория: Экономика | Просмотров: 2563 | Рейтинг: 0.0/0

Статьи по теме
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]


Бизнес Журнал © 2007-2024 BIZ.zhzh.info - Используются технологии uCoz