Календарь новостей
«  Август 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Форум

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Наш опрос
Каков Ваш уровень доходов?
Всего ответов: 4423
Партнеры
Форма входа
Логин:
Пароль:
05.01.2017 | Деньги
Как получить кредит онлайн не выходя из дома?
01.12.2016 | Финансы
Как выбрать профессиональную школу трейдинга?
28.11.2016 | Финансы
Можно ли обучиться трейдингу самостоятельно?
23.11.2016 | Финансы
Кредиты онлайн - посещать банковские учреждения теперь нет н...
Разделы новостей
Недвижимость [282]
Экономика [163]
Финансы [399]
Предприятия [352]
Строительство [119]
Государство [61]
Деньги [450]
Общество [210]
Четверг, 02.05.2024, 08:56
НОВОСТИ » Экономика » 2008 » Август » 12

Житомирський КРУ повідомила про найбільш резонансні ревізії

Новости Экономика
8 серпня в Житомирі відбулась прес-конференція начальника Контрольно-ревізійного управління в області Геннадія Галецького, на якій повідомлено про результати роботи облКРУ за І півріччя цього року й, зокрема, про результати найбільш резонансних ревізій, проведених у ІІ кварталі цього року.

Про це "Бізнес Житомиру" повідомила прес-служба КРУ в Житомирській області.

Геннадій Галецький підкреслив, що контрольні заходи, які були проведені в І півріччі поточного року, засвідчили - рівень фінансово-бюджетної дисципліни в області залишається вкрай низьким.

Упродовж І півріччя поточного року управлінням проведено 286 контрольних заходів та виявлено порушень фінансової дисципліни на 268 об'єктах на загальну суму понад 94 мільйони гривень.

Зокрема, виявлено порушень, що призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів на загальну суму 26,1 млн.грн. (144% до відповідного періоду минулого року), з них:

  • * недоотримання (втрати) фінансових ресурсів на суму - 5,6 млн.грн. (395% до відповідного періоду минулого року);
  • * незаконних витрат ресурсів на суму 18,5 млн.грн. (123%);
  • * нецільових витрат ресурсів на суму 1,7 млн.грн. (165%);
  • * недостач ресурсів на суму 0,3 млн.грн.

Крім того, виявлено інших фінансових порушень на загальну суму понад 68,7 млн.грн.

Також виявлено втрати фінансових та матеріальних ресурсів внаслідок неефективних управлінських дій на суму понад 11 млн.грн.

У межах своїх прав і повноважень обласне КРУ вжило відповідних заходів, у результаті яких за І півріччя 2008 року забезпечено відшкодування порушень, що призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів на загальну суму 13,8 млн.грн. (113% до відповідного періоду минулого року). Усунуто інших порушень фінансової дисципліни на 70,6 млн.грн.

Також з метою усунення виявлених порушень, з початку року управлінням подано 14 позовів до суду в інтересах держави на загальну суму 6,1 млн.грн. (в 65 разів більше ніж у І півріччі минулого року), з яких вже на сьогодні задоволено на 3,4 млн.грн.

Відповідно до вимог Бюджетного кодексу, облКРУ застосувало до порушників фінансово-бюджетної дисципліни 274 фінансові санкції, в тому числі 90 об`єктам контролю зменшено бюджетні асигнування на суму в 1,2 млн.грн.

Для вжиття відповідних заходів до порушників фінансової дисципліни протягом січня-червня 2008 року до правоохоронних органів передано 101 матеріал ревізій. За наслідками розгляду матеріалів, переданих до правоохоронних органів, порушено 8 кримінальних справ.

За порушення фінансової дисципліни управлінням у звітному періоді притягнуто до адміністративної відповідальності 457 посадових осіб; до дисциплінарної відповідальності - 173 посадові особи; до матеріальної – 110 осіб, з яких 3 звільнено із займаних посад.

За вчинені бюджетні правопорушення та недотримання вимог законодавства при здійсненні державних закупівель на відповідальних осіб складено 118 протоколів, які передано на розгляд судових органів.



Понад 11 мільйонів гривень фінансових порушень виявлено ревізіями в управліннях агропромислового розвитку Житомирщини

На прес-конференції повідомлено, що найсуттєвіші порушення у ІІ кварталі цього року виявлено в ході ревізії фінансово-господарської діяльності Головного управління агропромислового розвитку Житомирської облдержадміністрації та 19 управлінь агропромислового розвитку райдержадміністрацій за період 2005-2007 років та по окремих питаннях за І квартал 2008 року.

Протягом 2005-2007 років на виконання бюджетних програм Головному та районним управлінням агропромислового розвитку області було виділено асигнувань з державного бюджету в загальній сумі 230,12 млн. грн.

Ревізією фінансово-господарської діяльності Головного та районних управлінь агропромислового розвитку встановлено порушень, що призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів на загальну суму 10,9 млн.грн. та інших порушень фінансової дисципліни на 215 тис.грн.

Зокрема, проведеними в ході ревізії зустрічними звірками в суб’єктів господарювання АПК області – одержувачів державної фінансової підтримки встановлено факти надання управліннями агропромислового розвитку РДА державної фінансової підтримки в 2007 році 96 суб’єктам господарювання, в загальній сумі 10,7 млн. грн., при відсутності підстав для її отримання суб’єктами господарювання (при наявності простроченої більш піврічної заборгованості перед місцевими бюджетами по сплаті податків з доходів фізичних осіб, а в окремих випадках перед ПФУ), зокрема:
  • * по програмі „Бюджетна тваринницька дотація та державна підтримка виробництва продукції рослинництва” – 5,3 млн. грн.;
  • * по програмі „Фінансова підтримка агропромислових підприємств, що знаходяться в особливо складних кліматичних умовах” – 2,1 млн. грн.;
  • * по програмі „Державна підтримка розвитку хмелярства” – 2,9 млн. грн.

Так, наприклад, в ході ревізії управління агропромислового розвитку Олевської райдержадміністрації шляхом проведення зустрічних звірок у суб’єктів господарювання АПК району – одержувачів державної фінансової підтримки, виявлено факти систематичного подання керівниками 10-ти суб’єктів господарювання протягом 2007 року до обласних та районної комісії недостовірних даних щодо відсутності простроченої більш як півроку заборгованості перед державним і місцевим бюджетами, що призвело до безпідставного виділення Головним та районним управліннями агропромислового розвитку даним суб’єктам господарювання державної фінансової підтримки в загальній сумі 2,9 млн. грн.

Управлінням агропромислового розвитку Овруцької райдержадміністрації з аналогічних причин в 2007 році 7 суб’єктам господарювання АПК району безпідставно виділено державної фінансової підтримки в загальній сумі 1 млн. грн.

Управлінням агропромислового розвитку Черняхівської райдержадміністрації в 2007 році 4-м суб’єктам господарювання району безпідставно виділено державної фінансової підтримки в загальній сумі 750 тис. грн. і т.д. по іншим районам.

Крім того, ревізією встановлено факти безпідставного надання у 2005-07 роках державної фінансової підтримки та відшкодування 21 суб’єкту господарювання агропромислового комплексу області документально не підтверджених та завищених витрат на виконання бюджетних програм в загальній сумі 196 тис. гривень.

Окремі приклади. Так, в ході ревізії управління агропромислового розвитку Радомишльської райдержадміністрації шляхом проведення зустрічної звірки в СТОВ „Нове Життя” - одержувача в 2007 році, як племінним репродуктором, дотації за наявні на 01.01.2007 та збережені на 01.01.2008 року 130 голів корів м’ясного напряму продуктивності в загальній сумі 79 тис. грн., встановлено, що фактично станом на 01.01.2008 поголів’я корів м’ясного напряму продуктивності в господарстві зменшилось до 57 голів (внаслідок реалізації 73 корів). Однак зайво отримані бюджетні кошти, внаслідок зменшення поголів’я корів, в загальній сумі 44,5 тис. грн., господарством на дату проведення зустрічної звірки до державного бюджету не повернуто.

Управлінням агропромислового розвитку Романівської райдержадміністрації в 2006 році виділено ТОВ „Аграрій-Полісся”, яке розміщене на території району, що не відноситься до поліських територій, 70 тис.грн. державної фінансової підтримки, як господарству, що знаходиться на поліській території в особливо складних кліматичних умовах.

Встановлено також непоодинокі факти списання сільськогосподарськими підприємствами площ посівів озимих та ярих сільськогосподарських культур. Причому, списання таких площ посівів здійснюється на підставі актів довільної форми, складених комісіями, до складу яких входять виключно представники самих сільськогосподарських підприємств, висновки яких погоджено начальниками районних управлінь агропромислового розвитку.

В цілому, виявлені ревізією порушення свідчать про недотримання вимог законодавства окремими керівниками сільгосппідприємств області щодо зобов’язань по законному отриманню та цільовому використанню коштів державної фінансової підтримки.

Вжитими в ході ревізії управлінь агропромислового розвитку заходами відшкодовано втрат фінансових ресурсів в загальній сумі 116 тис. грн. та в повному обсязі усунуто інші порушення фінансової дисципліни. За результатами ревізії на посадових осіб управлінь агропромислового розвитку складено 17 протоколів про адмінправопорушення та повідомлено правоохоронні органи.

БУДІВНИЦТВО ДОРІГ: СХЕМА «ВИРОБНИК-ПОСЕРЕДНИК-ПОСЕРЕДНИК-ПОКУПЕЦЬ» В ДІЇ. ЯК РЕЗУЛЬТАТ - ВІДСІВ ЗАКУПОВУВАЛИ ВДЕСЯТЕРО ДОРОЖЧЕ ВІД ЦІН ВИРОБНИКА

У ІІ кварталі 2008 року на виконання доручення ГоловКРУ України було проведено ревізію використання бюджетних коштів та своєчасності повернення кредиту, залученого у 2007 році під державні гарантії в Службі автомобільних доріг в Житомирській області.

Проведеною ревізією встановлено фінансових порушень при використанні бюджетних коштів на будівництво та ремонт доріг на загальну суму 1,08 млн. грн., в тому числі незаконні видатки – 664 тис. грн. та нецільові витрати бюджетних коштів – 663 тис. грн.

Так, в ході ревізії, виявлено завищення вартості робіт генпідрядником ВАТ „Будівельне управління №813” (м. Сімферополь) на загальну суму 392 тис. грн. внаслідок завищення кошторисного прибутку, розміру відрахувань до державних цільових фондів, вартості матеріалів та розрахунку загальновиробничих витрат.

Проведеною зустрічної звіркою в генпідрядній організації ДП „Житомирський облавтодор” ВАТ ДАК „Автомобільні дороги України” та його 18 філіях виявлено завищення вартості виконаних робіт на загальну суму 234,5 тис. грн. внаслідок завищення вартості та кількості матеріалів, роботи машин і механізмів, вартості перевезень.

Проведеною в ході ревізії перевіркою використання коштів субвенції виділеної у 2007 році з державного бюджету місцевим бюджетам на будівництво та ремонт автомобільних доріг комунальної власності встановлено нецільове використання коштів субвенції на загальну суму 663 тис. грн.

Крім того, в ході ревізії виявлено здійснення фінансових операцій, стосовно яких є підстави вважати, що вони здійснюються з метою легалізації доходів, на загальну суму 3,18 млн. грн. Так виявлено отримання прибутків за рахунок державних коштів ТОВ „Вінницька промислова група” та ТОВ „Синтез Трейд”, які не є товаровиробниками, а виступають посередницькими структурами, які укладають договори з безпосередніми виробниками щебеневої продукції, та залишають у себе певну частку плати за продукцію.

У ході ревізії встановлено, що згідно проектно-кошторисної документації на проведення капітального ремонту автодороги Київ-Ковель-Ягодин (на Люблін), вартість будівельних матеріалів визначається за цінами, що склалися в регіоні і визначено придбання таких матеріалів у відповідних товаровиробників (постачальників), що знаходяться в регіоні.

Проте, як встановлено в ході ревізії, генпідрядною організацію ВАТ „Будівельне управління №813” (м. Сімфорополь, далі ВАТ „БУ №813”) у більшості випадків щебенева продукція придбавалась у суб’єктів господарювання, які знаходяться за межами регіону у Вінницькій та Дніпропетровській областях, а саме: ТОВ „Вінницька промислова група” (м. Вінниця) та ТОВ „Синтез Трейд” (м.Дніпропетровськ).

При цьому, в акти виконаних робіт включено роботи по навантаженню та перевезенню щебеневої продукції на відстані, які відповідають відстаням від місцевих виробників такої продукції до об’єкта будівництва, а саме: щебенева продукція вивозилась виключно від 8-ти товаровиробників, які знаходяться в регіоні, зокрема: ВАТ «Пенізевицький кар’єр», ВАТ «Малинський каменедробильний завод», СП «Щорсівський гранітний кар’єр», ВАТ «Коростенський щебзавод», ВАТ «Ігнатпільський кар’єр», ТОВ «Омелянівський кар’єр», ВАТ «Бехівський спеціалізований кар’єр» та інші.

В ході ревізії місцевим товаровиробникам щебеневої продукції, від яких згідно товарно-транспортних накладних щебінь та відсів перевозились на об’єкти будівництва, направлено запити щодо фактичного відпуску щебеневої продукції ВАТ „БУ №813”, ТОВ „Вінницька промислова група” та ТОВ „Синтез-Трейд”.

За результатами опрацювання отриманих відповідей встановлено, що придбання щебеневої продукції проводилось за схемами „виробник – посередник – покупець” та „виробник – посередник – посередник – покупець”, в яких посередниками виступали ТОВ „Вінницька промислова група”, ТОВ „Синтез Трейд”, ТОВ ВТП „Будкомплект” (м.Дніпропетровськ), ТОВ „Інтермаркет” (м.Житомир) тощо.

При цьому, в більшості випадків, якщо будівельні матеріали не доставлялись на об’єкт будівництва товаровиробником, то доставку здійснював безпосередньо вантажоодержувач – ВАТ „БУ №813”, посередники доставку будівельних матеріалів не здійснювали.

Крім того, Службою автомобільних доріг в Житомирській області протягом ревізуємого періоду включення в схеми придбання місцевих будівельних матеріалів ВАТ „БУ №813” посередницьких структур офіційно не погоджувалось.

Шляхом співставлення цін, за якими будівельні матеріали щебінь, відсів та пісок придбані посередниками (ТОВ „Вінницька промислова група” та ТОВ „Синтез Трейд”) та реалізовані ВАТ „БУ №813”, встановлено, що за період з 01.01.2007 по 31.12.2007, в порушення ст. 193 Господарського кодексу України та умов договорів на проведення робіт з капітального ремонту автодороги Київ-Ковель-Ягодин, ціни, зазначені в актах форми №КБ-2в, значно перевищують ціни товаровиробників вказаної продукції, тобто ціни, які склались в регіоні.

Так, наприклад: - генпідрядником ВАТ „БУ №813” включено в акти виконаних робіт відсів, придбаний у ТОВ „Вінницька промислова група” на суму 154,5 тис. грн., який постачальником придбано у товаровиробника - ВАТ „Бехівський спеціалізований кар’єр” за вартістю 14,7 тис. грн., тобто вартість відсіву у посередника в 10 разів перевищує його вартість у товаровиробника.

Посередником ТОВ ВТП „Будкомплект”, придбано у товаровиробника – ТОВ „Омелянівський кар’єр” відсів на суму 17,8 тис. грн., який реалізовано посереднику ТОВ „Вінницька промислова група” на суму 65,9 тис. грн., яким в свою чергу, реалізовано генпідряднику ВАТ „БУ №813” вже на суму 85,0 тис. грн., тобто в 5 разів дорожче, ніж придбано у товаровиробника.

Можна констатувати, що має місце тіньова схема посередництва, за якою ВАТ „Будівельне управління №813” фактично отримує продукцію від місцевих товаровиробників, а документи на поставку оформляє через посередників - ТОВ „Вінницька промислова група” та ТОВ „Синтез Трейд”, як наслідок в акти виконаних робіт, які оплачено Службою автомобільних доріг в Житомирській області за рахунок бюджетних коштів, будівельні матеріали включаються за цінами, що значно перевищують їх вартість, визначену місцевими товаровиробниками, за рахунок закладених в ціну надприбутків.

Матеріали за результатами ревізії облКРУ направлено в регіональне відділення державного фінансового моніторингу України у Житомирській області. Також матеріали ревізії підготовлені для передачі в Управління державної служби боротьби з економічною злочинністю УМВС в області.

РЕЗУЛЬТАТИ ДЕРЖАВНОГО АУДИТУ ДП «КОРОСТИШІВСЬКИЙ СПИРТОВИЙ КОМБІНАТ»

Також начальник облКРУ повідомив, що у ІІ кварталі 2008 року управлінням проведено державний фінансовий аудит фінансово-господарської діяльності в державному підприємстві „Коростишівський спиртовий комбінат” за 2006-2007 роки.

Так, під час аудиту встановлено, що за підсумками роботи у 2006-2007 роках Підприємство отримало чистого збитку в сумі 5,7 млн. грн. та 5,3 млн. грн. Станом на 01.01.2008 Підприємство має критичний фінансовий стан та знаходиться на межі банкрутства. Так, при загальній кредиторській заборгованості в сумі 32,6 млн. грн. загальна сума оборотних активів становить лише 5,6 млн. грн., тобто чистий оборотний капітал має від’ємне значення та становить – -27 млн. грн. При цьому, балансова вартість необоротних активів становить 11,1 млн. грн..

Відповідно до Додатку 1 до Закону України «Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації» від 07.07.1999 №847-ХІV до Переліку об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації внесено державне підприємство „Коростишівський спиртовий завод” та державне підприємство „Андрушівський спиртовий завод”.

Згідно наказу державного департаменту продовольства Міністерства аграрної політики від 17.11.2005 №106 на базі майна ДП „Коростишівський спиртовий завод” та ДП «Андрушівський спиртовий завод» створено ДП „Коростишівський спиртовий комбінат”.

Проте, у зв’язку з утворенням ДП „Коростишівський спиртовий комбінат” як правонаступника ДП „Коростишівський спиртовий завод” та ДП „Андрушівський спиртовий завод” змін в Перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації, затвердженого вищезазначеним Законом України, не внесено.

Згідно вищезазначеного наказу Держдепартаменту продовольства передачу майна, яке знаходиться на балансі ДП „Коростишівський спиртовий завод” та ДП «Андрушівський спиртовий завод», слід було передати на баланс новоствореного ДП „Коростишівський спиртовий комбінат” за оціночною вартістю. Фактично, оцінка майна державних підприємств не проводилася, майно було передано за залишковою вартістю згідно даних бухгалтерського обліку.

Також, в результаті утворення ДП „Коростишівський спиртовий комбінат” до Єдиного державного реєстру запису про держреєстрацію припинення юридичної особи – ДП «Андрушівський спиртовий завод» на момент проведення аудиту не внесено. Отже, злиття двох підприємств не завершено.

При проведенні аудиторських процедур встановлено, що меляса закуповувалась лише у двох постачальників, які є не виробниками, а посередниками, а саме: у ТОВ ”Акварус” в 2006 році меляса закуповувалась за ціною від 470 грн. до 480 грн. за тонну та в 2007 році - за ціною від 480 грн. до 520 грн. за тонну, та в ТОВ ”ВАН” в 2007 році - за ціною 520 грн. за тонну. Всього придбано меляси за період з листопада 2006 року по грудень 2007 року в кількості 8,7 тис. тонн на загальну суму 4,3 млн. грн.

В ході аудиту зроблено запит на ВАТ „Червонський цукровик”, який є виробником меляси, та на ПСП „Агрофірма „Світанок”, який переробляв цукрові буряки на давальницьких умовах в ВАТ „Червонський цукровик”, про ціну меляси за період 2006-2007 роки. Згідно отриманої на запит інформації відпускна ціна меляси в ВАТ „Червонський цукровик” становила в листопаді – грудні 2006 року – 380 грн. за тонну та в лютому 2007 року – 320 грн. за тонну, а в ПСП „Агрофірма „Світанок” в листопаді – грудні 2006 року від 315 грн. до 450 грн. за тонну, а в 2007 році – від 350 грн. до 450 грн. за тону.

Таким чином, в результаті придбання меляси в ТОВ „Акварус” та в ТОВ „ВАН” за цінами, що перевищують ціни виробника ВАТ „Червонський цукровик” та переробника ПСП „Агрофірма „Світанок” на 25-37%, розрахункові втрати становлять 872,95 тис. грн.

Також ДП «Коростишівський спиртовий комбінат» у 2007 році закуповувало газ у ТОВ «Луксор». При цьому, в рахунки на поставку газу ТОВ «Луксор», крім ціни газу та ПДВ, включало послуги на поставку, зберігання та транспортування газу, які ні основною, ні додатковою угодою не передбачені. В результаті цього за червень-грудень 2007 року державне підприємство безпідставно віднесло на витрати та зайво сплатило за непередбачені послуги коштів у сумі більше 556 тис. грн.

Матеріали за результатами державного аудиту передано до державної податкової адміністрації в Житомирській області.

Бизнес Журнал
Категория: Экономика | Просмотров: 2656 | Рейтинг: 5.0/1

Статьи по теме
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]


Бизнес Журнал © 2007-2024 BIZ.zhzh.info - Используются технологии uCoz